Conducerea cu ochelari de soare

23.11.2018 21:42


Nu, nu este o fita. Este bine intotdeauna sa ai o pereche de ochelari de soare la indemana. Soarele poate fi orbitor si poate afecta serios capacitatea de a vedea ce se intampla in jurul tau.

Efectul de orbire cauzat de lumina slaba a soarelui sau lumina puternica reflectata de zapada, de balti, de masina din fata, sau de propria capota, poate sa-ti distraga atentia, mai ales cand conduci cu viteza. Lumina orbitoare este deseori invocata ca si cauza a accidentelor, dar o pereche potrivita de ochelari de soare pot sa previna acest lucru.

Claritatea vederii
Exista doua cerinte esentiale atunci cand vine vorba de lentilele care trebuie folosite pentru condus - vederea trebuie sa ramana clara si ochii trebuie sa primeasca lumina suficienta pentru a vedea clar. Ochelarii de soare vanduti pentru uz general pot fi prea inchisi si nepotriviti pentru a conduce masina.
Lentilele ochelarilor de soare potriviti pentru condus se impart in doua categorii – cu nuanta de culoare “fixa” si nuanta de culoare “variabila”.

Lentile cu nuanta de culoare fixa
Culoarea acestora ramane la fel de inchisa indiferent de conditiile de iluminare. Ochelarii cu lentile de culoare fixa sunt disponibili in comert, sau lentilele pot fi adaugate pe ochelarii de vedere.
Lentilele polarizate au de obicei o nuanta fixa, dar proprietatile lor inerente pot ajuta semnificativ la reducerea efectului de orbire. Efectul lor este mai evident pe drumurile cu suprafata umeda.

Lentile cu nuanta de culoare variabila
Cunoscute ca si lentile “fotocromatice”, acestea au avantajul de a-si schimba culoarea cand sunt expuse la raze ultraviolete. Cand sursa de lumina paleste, lentilele revin la starea de claritate anterioara.
Desi sunt ideale pentru uzul general, aceste lentile nu sunt potrivite pentru condus, deoarece parbrizele masinilor filtreaza razele UV, fapt ce incetineste si limiteaza reactia lentilelor – drept urmare, te poti afla in situatia de a conduce cu lentile prea inchise la culoare sau prea deschise.
Cativa producatori comercializeaza lentile care se adapteaza usor la diferitele conditii de lumina atunci cand conduceti. Cere sfatul oftalmologului.

 

—————

Înapoi